Menu

Czy karmiąca mama może jeść młode warzywa i owoce?

Wiosna to sezon bogaty w młode warzywa i owoce. Wszyscy czekamy z niecierpliwością przez wiele miesięcy na młody rabarbar, truskawki, czy młodą kapustę. Mamy karmiące piersią często nie spożywają wielu produktów, bojąc się, że zaszkodzą dziecku. Czy te obawy są właściwe?

Szczaw, truskawki, rabarbar są wskazane karmiącym mamom?

Kiedy mama i dziecko są zdrowi, nie ma powodu, by ograniczać się z jedzeniem surowych warzyw i owoców. Lepiej nie sięgać po nowalijki już w lutym, lecz poczekać do kwietnia lub maja, kiedy młode warzywa powinny już dojrzewać i rosnąć naturalnie, bez udziału chemicznych nawozów. Produkty takie jak szczaw, czy rabarbar nie są zakazane, lecz karmiąca mama nie powinna przesadzać z ich ilością. Zupa szczawiowa zjedzona raz, czy dwa razy w sezonie, nie powinna spowodować negatywnych skutków. Najlepszy rabarbar to ten młody, zbierany od kwietnia do czerwca, ponieważ wtedy zawiera on najwięcej witamin. Karmiąca mama bez obaw może wypić kompot z dodatkiem rabarbaru lub ciasto z rabarbarem. Wiele mam karmiących rezygnuje z jedzenia truskawek, ponieważ są silnym alergenem. Obecnie podejście do alergenów zmienia się i zalecana jest wręcz ekspozycja dzieci na alergeny, ponieważ badania wykazują, że spożywanie alergenów jest czynnikiem ochronnym przed alergią. Oczywiście w przypadku, gdy u dziecka ryzyko wystąpienia alergii jest wysokie to zarówno mama, jak i dziecko powinni być pod stałą opieką alergologa i dietetyka.

Na które warzywa lub owoce powinny uważać karmiące mamy?

Warzywa takie jak: kalafior, kapusta, brokuł, cebula, czy por są uważane za produkty wzdymające. Gdy kobieta w ciąży spożywała te warzywa i nie powodowały one żadnych problemów, może je jeść w dalszym ciągu. Zalecany jest jednak umiar, ponieważ każdy produkt zjedzony w zbyt dużych ilościach może spowodować dolegliwości trawienne. Każda karmiąca mama powinna zdawać sobie sprawę, że kolki, wzdęcia, czy zaparcia u niemowląt nie muszą, a nawet zazwyczaj nie zależą od diety matki.

Na zaparcia u niemowląt największy wpływ ma to, czym karmimy malucha.

Pokarm, którym karmimy niemowlę, ma największy wpływ na pojawienie się zaparć. U niemowląt karmionych tylko i wyłącznie piersią problem zaparć występuje bardzo rzadko. Zaparcia u niemowląt pojawiają się najczęściej w chwili, gdy zmieniamy sposób karmienia z naturalnego na mleko modyfikowane. Czasem powodem jest także zmiana mieszanki modyfikowanej na inną. Dlatego każde zmiany sposobu żywienia powinny być przeprowadzane stopniowo, szczególnie jeśli u malucha rozpoczął się okres rozszerzania diety. Ze względu na wysoką zawartość błonnika w surowych warzywach, są one wręcz wskazane dla mam karmiących piersią.

207 views