Menu

Czy w ciąży zezwala się na surowe mięso?

W ciąży kobiety mają różne zachcianki, kiedy mowa o jedzeniu. Niektóre panie sięgają po czekoladę i zagryzają ją ogórkami kiszonymi, inne z kolei są w stanie zjeść kilogramy ulubionych dan i produktów. Czy mogą one rozkoszować się surowym bądź pół krwistym mięsem?

Dieta kobiety ciężarnej

W przeszłości kobieta w ciąży musiała szczególnie uważać na swoją dietę i zabraniano jej spożywania wielu produktów. Aktualnie w tej tematyce zaszły duże zmiany i dieta eliminacyjna nie jest już traktowana tak restrykcyjnie jak kiedyś. Cały czas jednak należy pamiętać, że wszystko co zje przyszła mama wpływa nie tylko na nią, ale również jej nienarodzone dziecko, dlaczego surowe mięso nie powinno gościć w jej diecie. Jest to związane z możliwością występowania bakterii. Mowa o salmonelli, która jest nieprzyjemna oraz groźna w skutkach. Chorobę nietrudno rozpoznać, gdyż występują wtedy wymioty oraz znaczne odwodnienie, a jednym z najgorszych skutków ubocznych zakażenia jest śmierć dziecka. W związku z tym nie należy sięgać po krwiste steki, tatara czy dania w których występuje surowe jajko. Mięso stanowi bardzo ważny element diety kobiety w ciąży, gdyż musi dopilnować ona tego, aby w jej organizmie nie rozwinęła się anemia. Konieczna jest jednak odpowiednia obróbka mięsa przy pomocy pieczenia, gotowania lub smażenia. Dzięki dobrej obróbce nie istnieje także możliwość na zarażenie się toksoplazmozą, która objawia się gorączką, zapaleniem mózgu oraz opon mózgowych, obrzękiem węzłów chłonnych oraz innymi nieprzyjemnymi efektami ubocznymi.

Reasumując, w ciąży zdecydowanie zaleca się rezygnację z surowego mięsa, surowych jajek oraz ograniczenie spożycia wątróbki.

133 views