Menu

Ryby, których powinnaś unikać w ciąży

Mimo, iż ryby uchodzą za niezbędny w diecie każdego z nas składnik pokarmowy, a ich regularne spożywanie jest powszechnie zalecane, przyszłe mamy w okresie ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na niektóre gatunki ryb. Zbilansowana i urozmaicona dieta jest kluczem do zdrowia, jednakże w tym wyjątkowym dla każdej kobiety okresie nie wszystkie produkty są dozwolone. Na jakie zatem ryby powinniśmy uważać?

Dlaczego warto spożywać ryby?

Ryby to pokarm wyjątkowo cenny dla naszego zdrowia, bogaty w wiele składników odżywczych. Ich spożywanie jest zalecane osobom w każdym wieku, nie powinno ich zatem zabraknąć również w codziennym jadłospisie przyszłych mam.

Ryby są źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, który jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju oczu oraz mózgu dziecka. Co więcej, w rybach znajdziemy także białko, cynk i żelazo.

Zaleca się, aby przyszłe mamy sięgały po ryby co najmniej 2 razy w tygodniu. Ponadto, spożywanie ryb powinno zostać zwiększone zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym okresie mózg dziecka wzrasta nawet pięciokrotnie. Na jego prawidłowy rozwój oraz sprawność ogromny wpływ mają właśnie te morskie stworzenia.

Jakich ryb unikać w okresie ciąży?

Jadłospis bogaty w różne gatunki ryb z całą pewnością niesie za sobą wiele zdrowotnych korzyści. Ryby powinny stanowić jego stały element, podobnie jak warzywa czy owoce. Niestety w okresie ciąży nie wszystkie gatunki tych stworzeń są bezpieczne dla zdrowia przyszłej mamy jak i jej dziecka. Pamiętajmy zatem, aby nasze odżywianie było świadome i przede wszystkim rozsądne.

Wiele ryb może stanowić zagrożenie dla naszych maluszków, co wynika w dużej mierze z tego, że te wodne kręgowce są źródłem zanieczyszczeń metalami ciężkimi, rtęcią czy dioksynami. Rtęć stanowi główne zagrożenie, ponieważ zaburza ona formowanie układu nerwowego oraz mózgu dziecka. Co więcej, należy unikać także dużych i drapieżnych ryb, które na co dzień żywią się mniejszymi skorupiakami jak i innymi rybami.

Co nie powinno znajdować się zatem na talerzu kobiety ciężarnej?

  • węgorz,
  • tuńczyk,
  • miecznik,
  • rekin,
  • marlin,
  • halibut,
  • ryba maślana,
  • makrela królewska.

Na tym nie koniec, albowiem przyszłe mamy powinny uważać także na ryby wędzone mogące stanowić źródło szkodliwych dla zdrowia związków, ryby w puszkach lub konserwach czy gotowe przetwory rybne.

W okresie ciąży nie są wskazane ponadto ryby surowe oraz owoce morza (krewetki, ostrygi, małże). Surowe ryby podobnie jak surowe mięso mogą zawierać liczne bakterie i pasożyty.

43 views