Menu

Zioła w ciąży – które pić, a których unikać?

Zioła w wielu domach stanowią niezbędny element wyposażenia każdej apteczki. Ich wyjątkowe właściwości już od dawien dawna były znane naszym prababciom. Nic więc dziwnego, że wiele z nas nie rezygnuje z ich stosowania także w okresie ciąży. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie ze znanych gatunków są bezpieczne dla dziecka! Podpowiemy zatem, jakie zioła warto włączyć do swojej codziennej diety w czasie tych dziewięciu miesięcy, a jakich należy unikać.

Zioła zalecane w trakcie ciąży

Każda przyszła mama wie, że w trakcie ciąży kluczową rolę odgrywa właściwie skomponowana dieta, która powinna być bogata we wszelkie potrzebne dla zdrowia witaminy i minerały. W trakcie tych wyjątkowych dziewięciu miesięcy każda kobieta pragnie dostarczyć swojemu dziecku wszystkiego, co najlepsze dla jego prawidłowego rozwoju. Jednym ze składników często włączanych do codziennego jadłospisu są zioła, bogate w mikroelementy, flawonoidy, fenole i alkaloidy, czyli związki niezwykle potrzebne w okresie ciąży. Po które z nich warto zatem sięgać?

Rumianek

Działa on rozluźniająco oraz przeciwzapalnie, dlatego jest on bardzo często wykorzystywany przy zapaleniu dróg moczowych oraz przy infekcjach narządów płciowych. Jest także roślina pomocna przy zaburzeniach trawienia i problemach ze snem.

Melisa

Melisa to zioło wykazujące właściwości uspokajające. W trakcie ciąży zaleca się jej stosowanie przy problemach z zasypianiem oraz bólach głowy.

Imbir

Imbir pozwala naturalnie wzmocnić naszą odporność, co więcej wzmaga apetyt, redukuje wzdęcia oraz poprawia trawienie. Jest również pomocny przy porannych mdłościach.

Mięta

Jest ona pomocna przede wszystkim przy porannych nudnościach oraz wzdęciach. Jej orzeźwiający aromat korzystnie wpływa na procesy trawienne oraz przyswajanie pokarmów.

Pokrzywa

Właściwości moczopędne pokrzywy pozwalają w okresie ciąży na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Pokrzywa działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, wzmacniając ich struktury. Pokrzywa stosowana zewnętrznie pozwala także na złagodzenie opuchlizny nóg.

Jakich ziół unikać?

Cynamon

Mimo, iż jest to podstawowa przyprawa kuchenna stosowana w wielu daniach, cynamon w czasie ciąży nie jest produktem zalecanym ze względu na zawartą w nim kurkumę. Może ona powodować wady rozwojowe narządów słuchu i wzroku dziecka.

Żeń-szeń

Jedną z roślin stanowczo odradzanych w okresie ciąży jest żeń-szeń, którego spożywanie niesie za sobą ryzyko zaburzeń rozwoju płodu lub wystąpienia wad wrodzonych.

Aloes

Aloes jest rośliną mogącą przyczyniać się do przekrwienia macicy, co w następstwie może spowodować przedwczesne skurcze, dlatego też w okresie ciąży należy wykluczyć go z codziennej diety.

Tymianek, szałwia, rozmaryn i cząber

Są to zioła, które mogą powodować i przyczyniać się do przedwczesnego porodu i poronienia.

 

222 views